Vláda schválila návrh ústavného zákona o referende

28.03.2012 Celý región

Praha 28. marca (TASR) - Česká vláda schválila návrh ústavného zákona o referende, informoval dnes český server iDnes.cz s odvolaním sa na vládne zdroje.

Referendum by mohlo byť vyhlásené, ak by oň požiadalo formou petície 250.000 občanov. Jeho výsledok by bol platný v prípade, že by sa na ňom zúčastnilo minimálne 50 percent voličov.

Stúpenci referenda sa však príliš tešiť nemôžu - ak by bol ústavný zákon aj schválený, cesta k nemu by bola zložitá, upozorňuje iDnes.cz. Ak by sa totiž o vypísanie referenda neusilovala samotná vláda, ale niektorý z občanov, musel by najprv získať potrebné podpisy a predložiť konkrétnu otázku, na ktorú by ľudia v hlasovaní odpovedali. Ani toto by však nestačilo - parlament by ešte na návrh vlády musel schváliť zákon o referende k tejto otázke, a to v Snemovni i Senáte bezo zmien.

"Zákon je predložený presne podľa podmienok daných programovým vyhlásením vlády," uviedla predtým vicepremiérka Karolína Peake, ktorá návrh podala.

S referendom dlhodobo nesúhlasia občianski demokrati. Opozičnej ČSSD, ktorá naopak princíp referenda dlhodobo presadzuje, naopak prekáža, že je návrh príliš komplikovaný, ako aj skutočnosť, že 250.000 hlasov by samo o sebe nestačilo na vypísanie hlasovania. "Pre nás ten návrh, tak ako je napísaný, nie je prijateľný," reagoval na rozhodnutie vlády šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.
 

Vyberte región